Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Amasya Belediyesi tarafından düzenlenen “Amasya Şehir Kimliği Çalıştayı Tanıtım Toplantısı” 17 Ocak 2013 saat 10:00 da Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesinde yapıldı.
Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezinde düzenlenen programa Vali Halil ÇOMAKTEKİN, Belediye Başkanı Cafer ÖZDEMİR, Cumhuriyet Başsavcısı Mithat KUTANOĞLU, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı İbrahim ACAR, Amasya Üniversitesi Rektörü Metin ORBAY, Vali Yardımcıları Nevzat SİNAN, Suat SEYİTOĞLU ve İrfan DEMİRÖZ, İl Müdürümüz Ömer BOLAT, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yetkilileri, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, İl Müdürlüğümüz personelleri ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı söylenmesiyle başlayan programda ilk konuşmayı yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı İbrahim Acar; 12. nci çalıştayın Amasya İlinde yapıldığını belirterek “bu şehrin değerlerini, varlıklarını, tarihini, kültürünü, kaybedilmiş, saklanmış, gizlenmiş, unutulmuş olanlar varsa bunları ihya etmek, canlandırmak, var olanlarını muhafaza etmek, geliştirmek, geleceğe taşımak, unutulmuşlarını yeniden hatırlamak, içinde yaşayanların ve dışarıdaki insanların buradaki değerlerin farkına varmasını temin etmek, şehrin maddi ve manevi, ekonomik ve diğer açıdan gelecek vizyonunu oluşturmak istiyoruz.
Şehirlerin kimliğini doğru tanımlamadan, ne sorunlar doğru tespit edilebilir ne de köklü, isabetli çözümler üretilebilir. Sağlıklı gelecek kurgusu yapılabilmesi için de önce şehrin kimliğinin doğru tespit edilmesi gerekir. Bu çerçevede mekânsal planlama hayati değer taşıyan bir konudur. Ülke, bölge ve şehir bazında, her ölçekte yerleşim birimi için durum tespiti yapmak ve gelecek öngörüsünde bulunup; yerleşim, yatırım, üretim ve hizmet altyapılarını bu öngörülere göre kurgulamak, o bölgenin kimliğinin oluşması açısından hayati önem taşır. Bu nedenle, ülke çapında stratejik mekânsal planlama çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışma ile bir yandan her bir yerleşim biriminin bireysel varlığı, kimliği ve özgün değerleri göz önünde bulundurularak, öte yandan da diğer yerleşim birimleri ile olan ilişkilerini ve bütün içindeki yerini de doğru kurgulayarak kapsamlı bir ülke planlaması yapılacaktır. Planlama sürecinde Her şehrimize, o şehirde yaşayanların gözüyle ve gönlüyle bakmak istedik. “Şehir Kimliği Çalıştayı”nda şehrimizdeki bilim adamlarımızı, iş adamlarımızı, gönüllü kuruluşlarımızı, belediye ve diğer kamu bürokrasisini, düşünce ve gönül adamlarımızı bir araya getiriyoruz.'' dedi.
Amasya Belediye Başkanı Cafer ÖZDEMİR ; “Amasya’nın 8500 yıllık bir tarihe ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olduğunu, ayrıca şehrin UNESCO kültürel mirasa dâhil edilmesi açısından bu çalıştayın önem arz ettiğini” dile getirdi.
Vali İ. Halil ÇOKAKTEKİN konuşmasında: “Bir şehrin mekânlarını güzel tutan orada yaşayan insanlardır. Bu açıdan bugün önemli bir tarih, kültür ve medeniyet şehri olan Amasya ilimizi geleceğe taşımak ve kaybolan değerlerini ortaya çıkarmak adına önemli bir çalışmaya imza atacağımızı düşünüyorum. Amasya’da uzun süreden beri bu alanda güzel çalışmalar yapılıyor, şehre uymayan binalar kentsel dönüşüm kapsamında gözden geçiriliyor. Amasya’nın doğal ve tarihi güzelliklerinin korunması açısından sizin yapacağınız tespitler oldukça önemlidir.” dedi.
Toplantıda daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı İbrahim Acar ve Doç. Dr. Ayfer Gedikli Amasya Şehir Kimliği Çalıştayı’nın hangi konuları kapsayacağı ve bu noktada yapılacak hazırlıklar hakkında sunumlarını yaptılar. Soru cevap bölümünde katılımcıların görüşlerini ifade ettiği toplantı, yapılan değerlendirmelerin ardından sona erdi.
Çalıştay, şehre, şehirlinin gözünden ve gönlünden bakmak, şehrin gelecek vizyonunu yerel halkla birlikte belirlemek için düzenlenen çalıştayların 81 ilimizin tamamında gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Çalıştaylarda, şehirlerin tarihi ve kültürel varlıkları ve maddi, manevi değerleri korunarak, yeniden inşa sürecinde nasıl yapılanması gerektiği, değişim-gelişim süreçlerinde oluşan fırsat ve tehditlerin neler olduğuna ilişkin konular ele alınmıştır.
Amasya Şehir Kimliği Çalıştay’ının ikinci oturumu 14 Şubat 2015 Cumartesi günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Amasya Belediyesi yetkilileri, şehrin yerel ve genel siyaset temsilcileri, merkezi ve yerel bürokrasi temsilcileri, sivil toplum temsilcileri, akademisyenler, kanaat önderleri, kültür-sanat ve spor temsilcilerinin yanı sıra şehrin kamuoyu algısının oluşmasında etkili olan "medya" mensuplarının katılımıyla yuvarlak masa sistemi ve müzakere usulü ile gerçekleştirilecektir.