Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Amasya Belediyesi tarafından düzenlenen “Amasya Şehir Kimliği Çalıştayı Tanıtım Toplantısı” 17 Ocak 2013 saat 10:00 da Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesinde birinci oturum olarak yapılmıştı.
Amasya Şehir Kimliği Çalıştay’ının ikinci oturumu ise 14 Şubat 2015 Cumartesi günü saat 13:00 de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Amasya Belediyesi yetkilileri, şehrin yerel ve genel siyaset temsilcileri, merkezi ve yerel bürokrasi temsilcileri, sivil toplum temsilcileri, akademisyenler, kanaat önderleri, kültür-sanat ve spor temsilcilerinin yanı sıra şehrin kamuoyu algısının oluşmasında etkili olan "medya" mensupları ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla yuvarlak masa sistemi ve müzakere usulü ile gerçekleştirilmiştir.
Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir; “Gerek Merkezi Hükümetimiz gerekse şehrimizin yerel yönetimleri sorunları çözmek için gerekli çalışmaları yapıyor ancak bu noktada şehir kimliğimizi oluştururken hemşerilerimiz bizden beklentileri, çözüm önerileri ve düşünceleri bizim için önem arz ediyor, bu bağlamda yapmış olduğumuz Amasya Şehir Kimliği Çalıştayının şehrimize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyorum’’ diyerek, Yaklaşık bir ay önce gerçekleşen Çalıştayın tanıtım toplantısına ve bugün gerçekleşen Amasya Şehir Kimliği Çalıştayına yüksek katılımdan dolayı katılımcılara teşekkür etti.
Vali Vekili Ferhat Burakgazi ise yaptığı konuşmasında; “Amasya Şehir Kimliği Çalıştayımızın ikinci oturumunda, ilimizin yetkilileri ve Amasya’ya gönül verenler olarak bir araya gelmiş bulunmaktayız. Cazibe merkezi ve marka şehir Amasya’yı hep birlikte daha ileri noktalara taşıyabileceğimize olan inancımı sizlere ifade etmek istiyorum. Bu güzide topluluğun bir araya gelmesinde büyük emekleri olan herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyor, buradan çıkacak sonuçların Amasya’ya hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” diye duygularını dile getirdiler.
Çalıştayda, Amasya’ya şehirlinin gözünden ve gönlünden bakmak, şehrin gelecek vizyonunu yerel halkla birlikte belirlemek için tarihi kültürel varlıkları ve maddi, manevi değerleri korunarak; yeniden inşa ve imar sürecinde nasıl bir gelecek vizyonunun benimsenmesi gerektiği, değişim-gelişim süreçlerinde oluşan fırsat ve tehditlerin neler olduğu ve nasıl değerlendirileceği her bir yuvarlak masada bir öğretim görevlisi ve raportör nezdinde müzakere edildi.
Çalıştayda Katılımcılardan şu soruları cevaplaması beklendi;
1. Siz şehrinizi hangi kelime, cümle veya simgeyle tanımlarsınız?
2..Şehrinizi aşağıdaki parametreler açısından bir cümle ile değerlendiriniz.
Tarihi, Kültürel Birikimi, Doğal Güzellikleri, Konumu, Ekonomik Gelişmişliği.
3. Şehrinize ait başlıca “simgeler” nelerdir?
4..Size göre şehrinizin en temel “çevre sorunları” nelerdir ve nasıl çözülebilir?
5..Şehrinizle ilgili “kentsel dönüşüm ve gelişim” politikaları hakkındaki tespitleriniz, teklifleriniz nelerdir?
6..Şehrinizin güçlü-zayıf yönler ile fırsatlar-tehditler (GZFT) analizini yapar mısınız?
Güçlü Yönler, Fırsatlar, Zayıf Yönler, Tehditler,
7..Tespit ettiğiniz zayıf yönler veya tehditler için çözüm önerileriniz nelerdir?
8..Şehrinizin geleceğiyle ilgili “hayalleriniz” nelerdir? Kısa, orta ve uzun vadede nerede ve nasıl görmek istersiniz?
9..Yukarıda bir cümleyle ifade edemediğiniz veya sorulmadığını düşündüğünüz ilave görüş ve önerileriniz nelerdir?
Katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve görüş alış verişinde bulunulmasının ardından Amasya Şehir Kimliği Çalıştayı değerlendirmelerle birlikte sona erdi.