Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
03 Mayıs 2017
(EKB) Alma Zorunluluğunu 2020`ye Ertelenirken, Serbest Müşavir Mühendislerin Yetkileri Genişletildi. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle daha önce sadece yeni binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenleyebilen SMM’lerin (Serbest Müşavir Mühendisler) yetkisi mevcut tüm binaları kapsayacak şekilde genişletildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma zorunluluğunu 2020`ye ertelerken, Enerji Yetki Belgesi olan Serbest Müşavir Mühendislere (SMM) sadece yeni binalar değil, mevcut tüm binalar için belge düzenleme yetkisi tanıdı. Binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunması amacıyla 2008 yılında çıkarılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile 1 Ocak 2011 tarihinden önce ruhsatlandırılan tüm binalara EKB alma zorunluluğu getirilmişti. Ancak, 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren başlayacak zorunluluk henüz uyum sağlanmadığına ilişkin itirazlar üzerine önce 1 Ocak 2011`e daha sonra da 2 Mayıs 2017`ye ertelenmişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 28.04.2017 tarihli ve 30051 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle bir kez daha ertelemeye gidildi. Buna göre 2011 yılından önce ruhsatlandırılan binaların satımında veya kiralanmasında EKB ibraz zorunluluğu 1 Ocak 2020`den itibaren başlayacak. Yönetmelik değişikliğiyle ayrıca daha önce sadece yeni binalar için EKB düzenleyebilen SMM`lerin yetkisi mevcut tüm binaları kapsayacak şekilde genişletildi. Buna göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesine sahip üyeler yönetmelikte belirtilen koşulları yerine getirerek EKB düzenleyebilecek.
Yönetmelikte söz konusu koşullar şöyle sıralandı:
a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesine sahip olmak.
b) Enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulundurmak.
c) Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik uyarınca düzenlenmiş Etüt-Proje Sertifikasına sahip personel bulundurmak.
ç) Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş ulusal veya uluslararası laboratuvarlar tarafından kalibre edilmiş ve etiketlenmiş ısı ve sıcaklık görüntüleme cihazına sahip olmak.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce bu koşulları sağladığı tespit edilen SMM`ler Bakanlık tarafından enerji kimlik belgesi vermek üzere yetkilendirilecek.
Yönetmelik değişikliği ve eklerine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.