Amasya Valiliği
Amasya Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Amasya Valiliği
Amasya Valiliği

Bitkisel Atık Yağ Çöp Değildir!

23 Mayıs 2022
Bitkisel Atık Yağ Çöp Değildir!
Bitkisel Atık Yağ Çöp Değildir!
Bitkisel Atık Yağ Çöp Değildir!
Bitkisel Atık Yağ Çöp Değildir!
Bitkisel Atık Yağ Çöp Değildir!

İl Müdürlüğümüz adına, İl Müdürümüz Zafer BEKTAŞ ile Plant Director at Lesaffre Cihangir UZUNER Sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Bitkisel Atık Çöp Değildir” Projesi Protokolü imzalamışlardır.

Kullanılmış bitkisel atık yağların kaynağında ayrı toplanması, taşınması, depolanması ve geri kazanımını sağlamak adına, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Birinci Bölüm Madde 2 Kapsamda belirtildiği üzere, 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan  Atık Yönetimi Yönetmeliğinin Ek-4 atık listesinde yer alan “20 01 26* atık kodlu Yenilebilir sıvı ve katı yağlar dışındaki kullanılmış kızartmalık yağları kapsamaktadır.

Bu proje Lesaffre Turquie Mayacılık Üretim A.Ş. tarafından Sosyal Sorumluluk Projesi Kapsamında gerçekleştirilecek olup, atık yağların çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesini önleyerek çevre kirliliğini azaltmak, çevre ve insan sağlığını korumak ve verilecek eğitimler ile bu konuda farkındalık oluşturabilmek için bitkisel atık yağların bertarafını sağlayacak lisanslı firmalara gönderilmesini amaçlamaktadır.

Proje hedeflerimiz, Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir. Alıcı ortamı kirleterek, ortamda yaşayan canlıların yaşam alanlarını yok ederek tahribata yol açar. Atık yağlar suya karıştığı zaman; temiz su yüzeyini kaplar ve suyun hava ile temasını engeller. Havadan suya oksijen transferini önler, zamanla oksijenin azalmasına sebep olur. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir.

Lavaboya döküldüğünde; kanalizasyon sistemine sıvanır. Kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına borunun daralmasına ayrıca; % 40 oranında kanalizasyon sisteminin tıkanmasına sebep olur.

Kanalizasyona dökülen yağlar atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Evsel atık sular genel olarak biyolojik olarak arıtılırlar. Evsel atık su içinde bulunan yağları biyolojik olarak arıtmak mümkün değildir.  Ayrıca biyolojik arıtmada faaliyet gösteren bakteriler yağ ve gresle kaplanarak aktiviteleri engellenir. Atık suyun KOI ve BOI’sinde ciddi artışlara neden olur.  Sonu arıtma ile bitmeyen atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar.

Bitkisel yağ atıklarının çöp içerisine atılması veya dökülmesi yasaktır. Çöpe dökülen atık yağlar çöp depolama alanında sık sık yangın çıkmasına neden olmaktadır. Çöp depolama alanı işleticileri kızartma yağlarının çöpe karışmamasını isterler. Köpekler, ayılar ve bazı kuş türleri (martı gibi) bitkisel ve hayvansal yağ atıklarını severler. Bu durum hayvanların bu depolama alanına gelmesine neden olur.

Kullanılmış yağlar yer altı sularının kirlenmesine neden olabilir. Kirlenen yer altı sularını temizlemek çok çok pahalı ve zordur. Yer altı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır.

Atık yağlar soba, fırın gibi yerlerde yakılması yasaktır. Atık yağlar yakıldığı takdirde içindeki ağır metal ve klor bileşenleri hava ile birlikte, atmosfere salınarak hava kirliliğine neden olmaktadır.

Toprağa döküldüğü zaman toprağın yapısını bozar verim kaybına neden olur dolayısıyla bitkilere zarar verir. En önemli yaşam kaynağımız olan sularımızı, hızla kirletir. İnsan sağlığı açısından oldukça zararlıdır.

Lokanta, restoran, fast food, hazır yemek, pişirme merkezlerinde kızartmalık yağ gereğinden fazla kullanıldığı zaman kimyasal yapısı bozulur. Sağlığımızı tehlike altına sokar.

Atık yağlar su kirliliğinin % 25 ini oluşturur. Bir litre atık yağın lavaboya dökülmesiyle bir milyon litre içme suyu kullanılamaz hale gelmektedir.  

Toplama noktalarında biriktirilen atık yağlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Lisanslı firma olan Kolza Biyodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından tekrar değerlendirilerek geri kazanımı sağlanırken, iklim değişikliğine dur denmesinine katkıda bulunarak ,bu atık yağların doğaya ve canlılara vereceği zarar engellenmiş olunacaktır.

Proje, bir aylık süreyi kapsamakta olup,  Lesaffre Amasya Fabrika çalışanlarına “Bitkisel Atık Yağ” konulu eğitim Amasya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Türev Ürünler ve Arıtma Birimi Sorumluları tarafından düzenlenecektir.

Bitkisel atık yağlar fabrika sahasında belirlenecek atık yağ toplama istasyonunda Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne uygun şekilde geçici depolanacaktır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Lisanslı firma olan Kolza Biyodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından taşınacak ve geri kazanımı gerçekleştirilecektir.

Amasya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından kişi başına düşen atık yağ miktarına göre en fazla atık yağ getiren kişi belirlenecek olup, Lesaffre Turquie Mayacılık Üretim A.Ş.tarafından ileri bir tarihte ödül töreni düzenlenecektir.

Sonuç olarak; Toplama noktalarında biriktirilen atık yağlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Lisanslı firma olan Kolza Biyodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından tekrar değerlendirilerek geri kazanımı sağlanırken, iklim değişikliğine dur denmesine katkıda bulunarak, bu atık yağların doğaya ve canlılara vereceği zarar engellenmiş olunacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır