BASIN BİLDİRİSİ
ÇED Yönetmeliği Kapsamında Kurum Kuruluş ve Yatırımcı’nın
Yatırıma Başlamadan yapması gerekenler
Kamuoyunda bilindiği gibi Çevresel Etki Değerlendirme yönetmeliği 1993 yılından beri çeşitli revizyonlarla yürürlüğünü sürdürmektedir. En son yönetmelik 17.07.2008 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak güncel şartlara göre yeniden düzenlenmiştir.
Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliğinin 6. Maddesinde; “Bu Yönetmeliğe tabi projeler için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça bu projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.” hükmü ile yönetmeliğin 19 (a) maddesinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı alınmaksızın başlanan faaliyetler Bakanlıkça, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmaksızın başlanan faaliyetler ise mahallin en büyük mülki amiri tarafından süre verilmeksizin durdurulur. “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” ya da “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça yatırıma ilişkin durdurma kararı kaldırılamaz. 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümlerine göre işlem tesis edilir.hükümleri yer aldığı, Ayrıca 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. Maddesi (e) bendinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecine başlamadan veya bu süreci tamamlamadan inşaata başlayan ya da faaliyete geçenlere yapılan proje bedelinin %2 (yüzde ikisi) oranında idari para cezası verilir, Cezaya konu olan durumlarda yatırımcı faaliyet alanını eski hale getirmekle yükümlüdür’’ hükümleri bulunmaktadır.
Ancak ilimizde bu güne kadar birçok proje sahibinin ÇED Prosedürü hükümlerini yerine getirmeden projelere ilişkin inşaat çalışmalarına başladıkları, özellikle ilgili kurumlar tarafından ÇED Yönetmeliğine yönelik sorgulama yapılmadan inşaat veya yapı ruhsatlarının verilmesi nedeniyle projelerin kanun gereği durdurulduğu ve proje bedelinin % 2’si oranında idari para cezasının uygulanması zorunlu hale gelmektedir.
Bu durum yatırımcıları mağdur ettiği gibi projelerin hayata geçmesini geciktirmekte dolayısıyla zaman ve ekonomik kayıpların yaşanmasına da neden olduğu görülmektedir.
Bu bağlamda, İlimizdeki yatırım yapacak Kamu, Kurum ve kuruluşlar ile Proje sahipleri: bu projelere izin/ruhsat verme/alma aşamasında; Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği uyarınca “ÇED Olumlu”, “ÇED Gerekli Değildir” veya kapsam dışı kararı almadan yatırıma başlanmaması, İlimizde gerçekleştirilecek bu yönetmeliğe tabi projelerle ilgili Bakanlığımıza(Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) veya Valiliğimize (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) müracaat edilmesi gereklidir. İlimizde yatırım yapan kurum kuruluş ve işletmelerin mağdur olmaması projelerin hayata geçmesinin gecikmemesi dolayısıyla zaman ve ekonomik kayıplara uğranmaması için yukarıda belirtilen hususlara uyulması hususunda;
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.