Amasya Valiliği
Amasya Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Amasya Valiliği
Amasya Valiliği

ENERJİ KİMLİK BELGESİ

02 Mayıs 2017
ENERJİ KİMLİK BELGESİ
ENERJİ KİMLİK BELGESİ

  1- Enerji Kimlik Belgesi ve Faydası

Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, yenilenebilir enerji oranı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Bina girişine herkesin görebileceği bir yere asılması mecburi olan bu belgede binanın enerji sınıfı görünmektedir. Mevcut binaların da sisteme dâhil olduğu 2017 yılından itibaren alım-satım, kiralama esnasında aranan bir belge olacaktır.
2- Binaların Enerji Kimlik Belgesi ve Enerji Performanslarının Belirlenmesi Gerekir.
Bu da; Bu değere göre C02 salınımının hesaplanması, Bu değerlerin referans binanın ki ile kıyaslanması, Kıyaslama sonucuna göre binanın A-G arası bir enerji sınıfına yerleştirilmesi ile gerçekleşir. Bütün bu hesaplamaları yaparak binanın enerji performansı ve sera gazı emisyonu sınıfını belirlemek üzere Bakanlık sunucuları üzerinden İnternet tabanlı olarak çalışan BEP-TR adı verilen yazılım programı kullanılmaktadır. Binanın m2 basına düşen yıllık enerji tüketiminin belirlenmesi.
3- Nasıl uygulanacak
BEP-TR programı Binalarda Enerji Performansı Ulusal Hesaplama Yöntemi ile belirlenen esaslar doğrultusunda; Binanın enerji tüketimine etki eden tüm parametrelerin, binaların enerji verimliliğine etkisini değerlendirmekte, Enerji performans sınıfını belirlemekte, Sera gazı emisyonu sınıfını belirlemektedir.
4- Hangi binalar
 Konutlar, (Müstakil konut, apartman, rezidans) ofisler, eğitim binaları, sağlık binaları, oteller,  Alış Veriş ve ticaret merkezleri gibi bina tipolojilerindeki mevcut ve yeni binaların enerji performansını (yenilenebilir enerji kullanım oranı) değerlendirmek için kullanılır.
5-Enerji Kimlik Belgesi'ni ne zaman ve kimlerden alınmalı
 
Yeni binalarda iskân (yapı kullanım) izni alınması için enerji kimlik belgesi bir zorunluluktur. Bina ruhsat tarihinden yapımı tamamlanana kadar geçen süreç içerisinde enerji kimlik belgesi temin edilmelidir. Mevcut binalarda ise 2017 yılına kadar süre verilmiştir. Ancak alım-satım ve kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesi ibrazı gerekmektedir.
Bina yönetimleri enerji tüketim sınıflarındaki iyileştirmeyi enerji kimlik belgesi ile görebilirler. Ayrıca yapılacak yasal düzenlemelerle enerji tüketimi düşük olan yapılardan daha az vergi alınması sağlanacaktır. Bu düzenleme sonrasında vergi avantajından yararlanmak isteyen mülk sahiplerinden de enerji kimlik belgesi talep edilecektir. Tüm bunlar düşünüldüğünde mevcut binalar için de vakit kaybeden enerji kimlik belgesi temin edilmelidir.
Mevcut binalar için EKB düzenleme yetkisi, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerinin sorumluluğundadır. 01.01.2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan yeni binalarda ise, yapı kullanım izin belgesi aşamasında EKB uzmanı olan proje müelliflerince düzenlenerek ilgili belediyesine verilir.
6-Yönetmeliğin Uygulanmasından kimler sorumludur
Tasarımcı Mühendis ve Mimarlar,  E.K.B.D. Yetkili Kuruluşlar, İlgili İdareler, Yapı denetim mekanizmaları sorumludur.
Uygun olmayan binalara ruhsat verilmesi halinde;
Yatırımcı Kuruluşlar, bina sahipleri, yöneticileri, işletmeciler, uygulamacılar, üreticiler.
Enerji kimlik belgesi üzerinde bulunan değerler ile belgeye sahip olan bina arasında farklılıklar olması durumu bakanlık tarafından yapılan denetimlerde tespit edildiğinde: binanın en geç bir yıl içerisinde enerji kimlik belgesine uygun hale getirilmesi yasal bir zorunluluktur.
7- Enerji Kimlik Belgesi Hukuki Altyapı
1)      Kanunlar; Enerji Verimliliği Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu.
2)      Yönetmelikler; Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, Merkezi ısıtma ve Sıhhi Sıcak Su Yönetmeliği.
3)      Tebliğler; Binalarda Enerji Performansı Ulusal Hesaplama Yöntemine Dair Tebliğ 07.12.2010 tarih ve 27778 mükerrer sayılı gazetede yayımlanmıştır. Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarına ve Eğitici Kuruluşlara Verilecek Eğitimlere dair tebliğ ekleri.
4)      Genelge; Kamu Kurumlarında Enerji ve Verimlilik Artırıcı Projelerin (VAP)
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır