Amasya Valiliği
Amasya Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Amasya Valiliği
Amasya Valiliği

Kurban Bayramı Öncesi “Çevre Duyarlılığı” Uyarısı

28 Temmuz 2020
Kurban Bayramı Öncesi “Çevre Duyarlılığı” Uyarısı

Kurban Bayramı  Boyunca  İl Müdürlüğümüzce  Yapılacak Faaliyetler

  1. Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine sebep olabilecek faaliyetlerin toplum ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkilememesi için iki araç ve dört personelle sürekli denetlenmektedir.
  1. Kurban kesim yerlerinden kaynaklanacak atık suların doğrudan alıcı ortama verilmesini Engelleyici tedbirler alınmalı ve kesimden çıkan işkembe ve hayvan dışkıları gibi atıkların Belediyeler tarafından koku ve haşere üremesini engellemek için uygun şekilde toplanması sağlanmalıdır.
  1. Kurbandan çıkan kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulmalı, gerektiğinde ikinci torba kullanılmalı, ağzı iyice kapatılıp bağlanmalı ve bayram süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilmelidir.
  1. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi gerekmektedir.

Yapılan denetimlerde yukarda belirtilen hususlara uymayanlar hakkında 2872 sayılı çevre kanunun 8. Maddesi “Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır. Kirlenme ihtimalinin bulunduğu durumlarda ilgililer kirlenmeyi önlemekle; kirlenmenin meydana geldiği hallerde kirleten, kirlenmeyi durdurmak, kirlenmenin etkilerini gidermek veya azaltmak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler.” Hükmü gereği aşağıda belirtilen maddelerden belirtilen miktarlarda idari para cezası uygulanacaktır.

n) Bu Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca belirlenen koruma esaslarına aykırı olarak içme ve kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağın kendisine ve bu kaynağı besleyen yerüstü ve yeraltı sularına, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltanlara 177.010 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için 4.412 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezai sorumluluk, müstakil konutlarda konutu kullanana, diğer konutlarda ise yöneticiye aittir.

 j) Kanunda ve yönetmelikte öngörülen yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 88.499 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için 2.199 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezai sorumluluk, müstakil konutlarda konutu kullanana, diğer konutlarda ise yöneticiye aittir.

s) Umuma açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlere 351 Türk Lirası idarî para cezası verilir”

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır