İlgi : 03/06/2022 tarih ve 31855 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ.
İlgi Resmi Gazetede Yayımlanan Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği’ne göre, Valilik onayı ile teşekkül eden “Kurban Hizmetleri Komisyonu” 15 Haziran 2022 tarihinde saat 15:00 de Vali Yardımcısı Faruk EKİZ başkanlığında valilik toplantı salonunda toplanarak, aşağıda sıralanan hizmetlerin ilgili birimler tarafından yapılması kararlaştırmıştır.
1- KURBAN BAYRAMI BOYUNCA İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE YAPILACAK FAALİYETLER
a) Belediye ile iş birliği halinde kurbanlık hayvan satış/kesim alanlarında kendi alanıyla ilgili görevlerin yapılması.
b) Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemlerin alınması.
c) Karar, Yönetmelik, Tebliğ, Kurul kararlan ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddelerinin uygulanmasını sağlamak maksadıyla, bu tebliğin 15. Maddesinde belirtilen hükümler çerçevesinde kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğini önleyici tedbirleri de içeren bir yönetim planı hazırlanması ve uygulanması.
d) Resmi Gazetede Yayımlanan 03/06/2022 tarih ve 31855 sayılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’de yer alan hususların titizlikle uygulanması.
2- DİĞER FAALİYETLER:
a) Kurban derilerinin kesim yerlerinde sahipleri taralından alınmak istendiğinde müdahale edilmemesi,
b) Kurban kesim yerlerinden yer ücreti alınmaması,
c) Halk Eğitimi Müdürlüğü tarafından talep olması halinde “Kurban kesim elemanı” yetiştirme kursunun düzenlenmesi.
d) Belde Belediyesince de komisyonumuz tarafından alman kararların uygulanmasında ve kurban kesimlerinde ve sonrasında hijyenik şartlara uyulması konusunda hassasiyet gösterilmesi.
e) - Kurban kesim organizasyonu yapan vakıf, demek, süpermarket, kombina vb. kurum ve kuruluşlar komisyonlar vasıtasıyla sisteme katılarak kurban organizasyonlarının bir bütünlük içinde yapılmasının sağlanması,
f) Resmi Gazetede Yayımlanan 03/06/2022 tarih ve 31855 sayılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’de yer alan hususların titizlikle uygulanması.
3- CEZAİ İŞLEMLER:
Kurban Hizmetleri Tebliğinin 19. Maddesi gereği Kurul ve Komisyon kararlarına aykırı hareket edenler hakkında aşağıdaki cezai işlemler uygulanır.
a) Kurban satış ve kesim yerlerinde; Karar, Yönetmelik, Tebliğ, Kurul, Komisyon Kararları ve 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri kapsamında çevre kirliliğinin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar ve denetim esaslarına ilişkin hazırlanan yönetim planı çerçevesinde denetim yapılır. 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8 inci maddesinde yer alan hususlara aykırı hareket edenlerden;
b) Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara Çevre Kanunu 20 nci maddesinin (s) bendi gereğince, 1.362.- TL. İdari para cezası uygulanır.
c) Kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise 2872 sayılı Çevre Kanunu 20 nci maddesinin (j) bendi gereğince toplu kesimler için 131.516.-TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 3.267.- TL cezai işlem aynı Kanunun 24 üncü maddesi kapsamında uygulanır.
d) Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanır.
e) 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 12 inci maddesinin birinci fıkrasına göre; satılırken, hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 681.00.-TL idari para cezası uygulanır.
f) 5199 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere hayvan başına 2,860,00- TL idari para cezası uygulanır.
g) 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ye sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 7.150.00.-TL idari para cezası uygulanır.
h) 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 2,043,00-TL para cezası uygulanır.
i) Apartman önü ve caddelerde kesim yapanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 41/3 maddesi gereğince cezai işlem uygulanır.
j) Birinci fıkrada yer alan cezai işlemler İçişleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının ilgili birimleri ile belediyelerce uygulanır. Yukarıda sıralanan 8 madde komisyonumuz tarafından oy birliğiyle kararlaştırılmıştır.