30.03.2015 tarihinde, saat: 10:00 de Merzifon Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü toplantı salonunda Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.
İl Müdürümüz Sayın Ömer BOLAT tarafından gerçekleştirilen Bilgilendirme Toplantısında OSB Müdürlüğü ve bünyesinde yer alan faaliyetlere yönelik ÇED, Çevre İzinleri, Çevre Yönetim ve Denetimleri ile İmar konularını içeren bir slayt gösterimi yapıldı.
Toplantıda İl Müdürümüz; "İlimizde bulunan sanayi tesislerinin önemli bir kısmının yer aldığı Merzifon Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda çeşitli çevresel etkiler oluştuğunu ve bu sektörünün çevre üzerindeki etkilerinin görüşülmesi gerekliliği ve Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünün de katkısıyla bu toplantının organize edildiğini" belirtti.
İl Müdürümüz Sn. Ömer BOLAT katılımcılarla birlikte interaktif bir şekilde gerçekleştirdiği bilgilendirme sunumunda; OSB lerin İmar durumuyla ilgili olarak; "Yer seçimi çalışmaları tamamlanmış OSB'lerin Çevre Düzeni Planı'nında(ÇDP) gösterildiğini, ayrıca ÇDP'nın onayından sonra, ilan edilecek OSB'lerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına (İl Müdürlükleri aracılığıyla) gönderildiğini ve plan değişikliği yapılmak üzere ÇDP'na işlendiğini ifade etti. Çevre Düzen Planıyla ilgili olarak askı süresi içerisinde olan planın İl Müdürlüğümüz web adresinden incelenerek Merzifon adına ileriye dönük bir olumsuzluğun tespiti halinde bunun dilekçeyle bildirilmesi halinde önemli bir katkı sunulmuş olacağını belirtti.
Çevre Mevzuatı Açısından OSB Müdürlüğünün ve Tesislerin Görevlerini anlatan İl Müdürümüz;
Ø OSB' lerin Çevre Yönetim Birimi kurmakla yükümlü olduğunu
Ø OSB'lerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla içme ve kullanma suyu temini ve dağıtım şebekesi, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi, atık su arıtma tesisi, içme ve kullanma suyu arıtma tesisi yapmakla sorumlu olduğunu
Ø Ayrıca atık suların ortak arıtma tesisinin kabul edebileceği standartlara düşürülmesi amacıyla tesislerce münferiden ön arıtma tesisi yapılması zorunluluğunu
Ø Direkt alıcı ortama deşarj durumunda Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ya da bölgesel koşullara bağlı oluşturulan deşarj standartlarına uyulması gerektiğini
Ø OSB lerin tesislerden, ani deşarj ve dökülmelerin olabileceği veya gerekli gördüğü kaynaklar için ilave tedbirler isteyebileceğini,
Ø ir OSB'lerin, işletmelerin faaliyetleri sonucu oluşan her türlü atıkların bertarafının nerede ve ne şekilde yapılacağı belirtmekle yükümlü olduğunu anlattı.
Ayrıca sanayicilerimize çevre sorunlarına karşı alınacak önlemler ve yapılacaklarla ilgili İl Müdürlüğü olarak mevzuatın izin verdiği ölçüde tüm desteğin verileceğini belirten İl Müdürümüz, OSB Müdürlüğü, tesisler ve Müdürlüğümüzce el birliğiyle harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yapıp, katılım sağlayan herkese teşekkürlerini sunarak, karşılıklı soru cevap şeklinde sunumunu tamamladı.