Şehircilik ( Kent Planlama) ve 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü
08 Kasım 2016
Şehircilik (Kent Planlama) insanların içinde yaşadığı yapay fiziksel çevrenin biçimsel ya da işlevsel amaçlarla düzenlenmesi ve bu amaç doğrultusunda yapılan tasarım, kaynak sağlama, donatım, altyapı ve yapım çalışmalarının örgütlenmesidir.
Yalnızca bir yerleşmeyi oluşturan öğelerin uyumlu düzenlenmesini değil, o yerde yaşayanların toplumsal ve ekonomik gereksinimlerini karşılayacak gelişmeyi de konu alır. Günümüzde bir bilim ve sanat sayılan bu alan yeni yerleşmelerin planlanmasını da benzer bir biçimde ele alır. Şehir Planlama geleceğe yön veren, mekânların tasarlanmasıyla insanlara hizmet eden bir disiplindir.
Kentleşme çağımızın dünya genelinde yaşanan karakteristik bir olgusudur. Bütün dünyada kentlere doğru olan nüfus hareketi kaçınılmaz olarak büyük sorunları da beraberinde getirmektedir ki bu sorunların çözümünde planlamanın işlevi artmaktadır. İnsanların içinde yaşadıkları yapay fiziksel çevrenin, yani kentlerin planlanabilir bir olgu olduğu düşüncesi ancak 19. yüzyılda benimsenmiş ve konuya yönelik çalışmalar bu yüzyılın sonuna doğru yoğunlaşmaya başlamıştır.
20. yüzyılda ayrı bir uzmanlık alanı haline gelmiştir ve 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de, Dünya Şehircilik Günü faaliyetleri; günümüz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin o dönemdeki adıyla Devlet Güzel Sanatlar Akademisi bünyesindeki Şehircilik Araştırma Enstitüsü’nde başlatılmıştır.
İlk olarak da, Enstitü kurulmuş, sonra Daimi Komite oluşturulmuş ve faaliyetleri yürütecek Başkanlık Sekreterliği kurulmuştur. Bu yapı içinde,8 Kasım Dünya Şehircilik Günü kolokyumları bir programa dayalı gerçekleştirilmiştir.