17.09.2014 tarihinde, saat:19:00 da İlimiz, Suluova İlçesi, Fatih Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Konferans Salonunda 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uygulamalarıyla ilgili bir Bilgilendirme Toplantısı düzenlenmiştir.
Suluova İlçe Belediye Başkanı Sn. Fatih ÜÇOK’un da katıldığı bilgilendirme toplantımıza, özellikle kentsel dönüşüm konusunda bilgi almak isteyen Mahalle Muhtarları ile çok sayıda Suluova sakinleri katılım sağladı.
Programda Suluova İlçe Belediye Başkanı Sn. Fatih ÜÇOK açılış konuşmasını yaptı. Sulova Belediye Başkanı Fatih ÜÇOK konuşmalarında; Suluova’nın kentsel dönüşümle birlikte yenileşeceğini ve hak ettiği yere geleceğini vurgulayarak, önümüzdeki ilk beş yıl içerisinde Suluova’nın büyük bir sıçrama hamlesi yapacağını ifade etti.Ayrıca, özellikle Beyazıt ve Ata Mahallelerinin kentsel dönüşümle birlikte sosyal donatılı, planlı park ve yeşil alanı olan konutlara sahip olarak her yönlü değer kazanacağını ve böylelikle bu alanlarda istenen nüfus artışının sağlanacağını belirtti.
Toplantı Çevre Ve Şehircilik İl Müdürümüz Sn. Ömer BOLAT’ın 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uygulamaları hakkındaki slayt gösterisini de içeren sunumuyla devam etti.(İl Müdürümüz Sayın Ömer BOLAT'ın yapmış olduğu slayt gösterisi sunumu İçin Tıklayınız...)
İl Müdürümüz Sn. Ömer BOLAT katılımcılarla birlikte interaktif bir şekilde gerçekleştirdiği bilgilendirme sunumunda; riskli alanlarda ve riskli yapılarda Kanun kapsamında öncelikle maliklerce uygulama yapılmasının esas teşkil ettiğini, riskli alanını zemin yapısı ve üzerindeki yapılaşma kapsamında iki ayrı şekilde değerlendirildiği, Suluova’nın, özellikle Ata ve Beyazıt Mahallelerinin üzerindeki yapılaşma kapsamında riskli yapı olarak değerlendirldiği, riskli alan ilan edilme sürecinin mevzuat kapsamında nasıl gerçekleştildiği, riskli alan ilan edilme sürecinden başlayarak mevcut yapıların tasfiyesi, yeni yapıların inşaası ve hak sahiplerine devrine kadar geçen süreci anlattı.
İl Müdürümüz sunumlarında; alansal uygulamaların getirilerini daha fazla yeşil alan, daha fazla sosyal ve teknik altyapı, daha fazla donatı ve sağlıklı ulaşım sistemi olarak belirterek, kentsel dönüşümde vatandaşa sağlanan finansal desteklerle ilgili olarak kira yardımı(İlimiz için 480 tl-en fazla 18 ay) veya kredi faiz desteği(konutlarda faizin %4 ü, iş yerleri için ise %3 ü oranında) alınabileceğini ve ayrıca 6306 sayılı Kanun uyarınca, yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden muaf olunacağını belirtti.Ayrıca kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralardan da banka ve sigorta muameleleri vergisi alınmadığını ifade etti.
Söz konusu bilgilendirme toplantısı katılımcıların kentsel dönüşümle ilgili tüm sorularının cevaplanmasının akabinde sona erdi.
(İl Müdürümüz Sayın Ömer BOLAT'ın yapmış olduğu slayt gösterisi sunumu İçin Tıklayınız...)