Amasya Valiliği
Amasya Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Amasya Valiliği
Amasya Valiliği

Ecrimisile Konu Alanlara İlişkin İş Ve İşlemler Eğitimi

11 Mayıs 2017
Ecrimisile Konu Alanlara İlişkin İş Ve İşlemler Eğitimi
Ecrimisile Konu Alanlara İlişkin İş Ve İşlemler Eğitimi
Ecrimisile Konu Alanlara İlişkin İş Ve İşlemler Eğitimi

08-10 Mayıs 2017 Tarihinde yapılmış olup, İl Müdürümüz Sayın Ahmet Özkan KAYA ve İl Müdür Yardımcımız Sayın Osman TOK " ECRİMİSİL" eğitime katılım sağlamışlardır. 

ECRİMİSİL: Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminatı, Fuzuli şagil (İşgalci): Kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, Yetkili İdarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişileri, İfade eder. 2886 S.K. DEVLET İHALE KANUNU 75. MD; Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların, gerçek ve tüzelkişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden, bu Kanunun 9 uncu maddesindeki yerlerden sorulmak suretiyle, idareden taşınmaz ve değerleme konusunda işin ehli veya uzmanı üç kişiden oluşan komisyonca tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere tespit ve takdir edilecek ecrimisil istenir.

  

Ecrimisil talep edilebilmesi için, Hazinenin işgalden dolayı bir zarara uğramış olması gerekmez ve fuzuli şagilin kusuru aranmaz. ECRİMİSİLİN TAKDİRİ Bakanlık; uluslararası değerleme standartlarına uygun olarak, Hazine taşınmazlarının değerlendirilmesine ve ecrimisil işlemlerine esas olacak bedellerin tespitine ilişkin değerleme kriterleri ile Bakanlık tarafından belirlenen diğer taşınmazların değerleme işlemleri konusundaki kriterleri oluşturmaya, değerlemeye ilişkin standardizasyonu sağlamaya, yapılacak bedel tespiti ve takdirlerine ilişkin standart, ilke, yöntem ve teknikleri geliştirmeye ve taşınmaz değerlemelerinde izlenecek usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Yönt. İşgalin şekli, Hazine taşınmazının konumu ve taşınmazdan elde edilen gelir gibi unsurlar itibariyle asgari ecrimisil tutarlarını belirlemeye Bakanlık yetkilidir. Yönt. Hazine taşınmazlarının kişilerce işgale uğradığının tespit edilmesi hâlinde, tespit tarihinden itibaren onbeş gün içinde "Taşınmaz Tespit Tutanağı"na dayanılarak, tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere bedel tespit komisyonunca; Tarımsal amaçlı kullanımlar ile belediye ve mücavir alan sınırları dışında gelir getirici unsur taşımayan kullanımlar için taşınmazın emlak vergisine esas asgari değerinin yüzde birbuçuğundan, Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve planlı alanlarda tarım dışı kullanımlar için ise taşınmazın emlak vergisine esas asgari değerinin yüzde üçünden, Az olmamak üzere ecrimisil tespit ve takdir edilir.

Kiralama, kullanma izni , ön izin verilmesi ile ecrimisil işlemlerinde sıkça başvurulan mevzuat;

  1. 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 13/A maddesinin (1)’inci fıkrası  (e) bendi,
  2. 383 sayılı KHK 10 maddesi (e ) bendi,
  3. Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları İle Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelik,
  4. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu,
  5. 3621 sayılı Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik,
  6. 7.09.2014 tarihli 2014/21 sayılı Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin Ecrimisil İşlemlerinin Uygulanması Hakkında Genelge,
  7. Ahşap İskeleler ve Kum Tutucu Kıyı Yapıları konulu 19.01.2011 tarihli 2011/1 sayılı genelge 8. Mülga Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığının 21.02.2011 tarihli Özel Çevre Koruma Bölgelerinde uygulanacak Ahşap İskelelere ilişkin Plan notları Şeklindedir.

 

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır